Overslaan en naar de inhoud gaan

De Huistrainer - vloek of zegen?

De Huistrainer - vloek of zegen?


Ron Hubbers     
 Ron Hubbers - Senior Sales Trainer - Co-owner & matchmaker Dutch Training Professionals.


Heb jij er ook één? Een huistrainer?

"Jarenlang was ik het zelf. De huistrainer. De go-to-guy voor al uw trainingsvraagstukken. Het maakte het niet uit wat ze me vroegen: Sales? Doe ik! Project Management? Kan ik ook! Timemanagement? Geen probleem! Leidinggeven? Komt voor mekaar! En vertrouw me, ik heb altijd goed werk geleverd. Maar dan ook echt hé..."
 

Zegen…

Die huistrainer is dus gewoon een geschikte dame of gast die lekker bij je organisatie past. Dat rijmt, maar dat is niet persé de bedoeling.

Jarenlang was ik het zelf. De huistrainer. De go-to-guy voor al uw trainingsvraagstukken.

De huistrainer is voor managers en HR-professionals de makkelijkste manier om een ontwikkelvraag te beantwoorden. Eén telefoontje en de huistrainer staat klaar. Je weet precies waar je aan toe bent. Je collega’s weten ongeveer wat ze kunnen verwachten want de huistrainer “spreekt de taal van de organisatie”. Positieve evaluaties gegarandeerd!

Zo bekeken is de huistrainer een absolute zegen voor de HR-professional. Voorspelbaar en betrouwbaar. Wat wil je nog meer?
 

Vloek…

En toch. Wat is nou één van jouw belangrijkste taken als HR-business partner? Waarschijnlijk is dat de taak om de kennis, vaardigheden en houding van je collega’s mee te laten groeien met de strategie van je organisatie. Toch?

Je huistrainer is zo mooi meegegroeid met je organisatie. Hij is er bijna onderdeel van.

Ze moeten zich ontwikkelen anders komen jullie als organisatie gewoon muurvast te zitten in oude gewoontes. En dat is niet handig als de wereld om je heen in no-time verandert. En in die verandering, daar zit hem nou net de valkuil van de huistrainer.

Je huistrainer is zo mooi meegegroeid met je organisatie. Hij is er bijna onderdeel van. Misschien is hij wel vergroeid met je jullie cultuur. Dat maakt dat de nodige verandering niet van de huistrainer gaat komen.

Vaak traint de huistrainer netjes op vaardigheden en gedrag. Maar zet hij de boel ook echt op scherp zodat iedereen klaar is voor de toekomst?

 

Zonder wrijving geen glans…Vloek?

Een goede trainer zorgt vaak voor wat wrijving. Het gezegde luidt niet voor niets: zonder wrijving geen glans. En wat denk jij? Gaat de huistrainer als onderdeel van de cultuur voor wat spanning zorgen? Of gaat hij zich conformeren? Jij mag het zeggen.
 

Zegen…

Ondanks alles zou ik zuinig zijn op de huistrainer. En tegelijk ook kritisch. Het is jouw taak als HR-business partner de ontwikkeldoelen helder te formuleren. En de (middel-)lange termijnstrategie te vertalen naar leren, trainen en ontwikkelen. Dan kun je ook zorgen dat de huistrainer bijdraagt aan het grotere doel.

Ondanks alles zou ik zuinig zijn op de huistrainer. En tegelijk ook kritisch

En laten we eerlijk zijn, dit geldt niet alleen voor de huistrainer. Als mensen boeien, binden en behouden een belangrijk doel is voor jouw club, dan moet je dat ook planmatig aanpakken. Zorg dus voor een opleidingsplan. 
 

Maak een plan…

Vertaal missie naar organisatiedoelen. Zorg dat teams weten wat van ze verwacht wordt. Nu en de komende 3 jaar. En help ze op persoonlijk niveau in kaart te brengen waar de kracht, kennis en kunde van hun mensen nu al zit. Dan heb je ook meteen inzicht in wat er nog ontbreekt.

Hoe lekker is het als je ontwikkelingen die tijd nodig hebben, nu alvast in gang zet? Zodat je niet steeds achter de realiteit aan hobbelt? Ik beloof je, dat geeft rust in de tent. En in jouw hoofd. Niks mis mee toch?
 

Kortom…

De huistrainer is en blijft nuttig. Maar jij zorgt ervoor dat de trainer niet alleen traint. Ook de huistrainer moet bijdragen aan het verbeteren van de kracht van de organisatie. En daar is meer voor nodig dan een training. Daar is een plan voor nodig. Een plan dat richting en kader geeft. Ik wens je veel rendement toe!
 

Weten hoe?

Geloof jij in wat ik hierboven schrijf? En vind jij ook dat jij meer kan doen voor je organisatie? Maar ontbreekt het je aan tijd? Laat het ons weten. Je krijgt van een uur online sparren met één van onze Learning & Development specialisten. Die helpt je concreet op weg. Kosteloos.

Hoe wil je contact met ons? Bellen? Videogesprek? Whatsapp? Mail? Zeg het maar. We staan voor je klaar.

Ennuh, wees niet bang. We gaan je niet stalken met allerlei aanbiedingen. We gaan je helpen. Niet meer. Maar vooral niet minder.